fbpx

מטפלים מספרים

גלית כהן, מטפלת אַיֶּכָּה במרכז אַיֶּכָּה בתל אביב

לאַיֶּכָּה נחשפתי לראשונה כאמא בתקופה בחיי בה ליוותה אותי דאגה ביחס לבני.

ניסיונות שונים מתוך הרפרטואר המוכר לי כאם וכאשת מקצוע לפתור את הבעיה לא הניבו את ההצלחה המצופה, עד שפגשתי באַיֶּכָּה.

החיבור לעקרונות ולכלים היה מיידי ולווה בסקרנות רבה להמשיך ולהעמיק בגישה. לשמחתי טיפול קצר מאוד באמצעות השיטה פתר את הבעיה ה”עמידה” שהטרידה אותי זמן ממושך עם בני. חשתי הקלה רבה, אבל לא רק. לחוויית ההקלה וההצלחה התלוותה גם חוויה חדשה של חופש ועוצמה בהורות.

הבנתי שכנראה משהו מאוד משמעותי עומד מאחורי אותם כלים שקיבלתי. כך, מצאתי את עצמי גומעת את הספר של דר’ איתן לבוב והילה אלקיים ומתחילה לחשוב ביום יום את רעיונות השיטה עם בני ועם מטופליי.

התחלתי לברר איך לומדים לטפל בשיטת אַיֶּכָּה.

כששמעתי שהלימודים נמשכים שנתיים חוויתי התלבטות מסוימת האם הגישה, שנתפסה לי אז כפרקטית בעיקר, מצדיקה לימודים כל כך ארוכים.

לשמחתי הרבה התבדיתי, הלימודים היו חוויה מרתקת, מעשירה ומעצבת עבורי ברמה האישית והמקצועית. אט אט הרגשתי שאני מרכיבה משקפיים חדשות שמחדדות את הראיה הטיפולית שלי ומעניקות לי כלים עוצמתיים וחכמים להתבוננות על המציאות בין אנשים בכלל, ובין ילדים והורים בפרט.

משבוע לשבוע חיכיתי למפגשים הלימודיים שהתקיימו בקבוצה קטנה ואינטימית ואפשרו לי להביא את עצמי באופן מלא, רחב ומעמיק. בתפיסה המקצועית שלי הרגשתי שמתחוללת לא פחות ממהפכה. תפיסות קלאסיות אליהם נחשפתי בלימודיי ואשר רווחות בקרב מטפלים רבים לגבי היווצרות בעיות נפשיות וקשיים התפתחותיים של ילדים, עומתו על ידי נקודת מבט אופטימית וחדשנית שהלכה והתבססה בתוכי.

מהשנה השנייה ללימודים התחלתי להתנסות באופן שיטתי בטיפול בשיטה בליווי הדרכה.

בעבודתי כיום עם ילדים בסיכון ועם הוריהם אני מוצאת את עצמי פעמים רבות מסוגלת לסייע להורים לנוע ממצבים קשים של חוסר אונים בהורות לעבר חוויה של קומפיטנטיות ויצירת משמעות חדשה לתפקידם כהורים. כפועל יוצא מכך, ולעתים במידה שמפתיעה אותי, ההורים מדווחים על שיפור משמעותי במצב הילד.

הלימודים והטיפול בשיטת אַיֶּכָּה ללא ספק שינו את חיי כאשת מקצוע כאם וכאדם. ממליצה עליהם בחום רב.


מיכל קליין, מטפלת אַיֶּכָּה אזור הצפון

להכשרה הקלינית של אַיֶּכָּה הגעתי לאחר הכשרות מקצועיות רבות, שנים בעבודתי כמטפלת, וכאם לשלושה ילדים – המכירה ממקור ראשון את אתגרי ההורות העכשוויים. מצאתי שדה תאורטי מעמיק ויישומי הנותן מענה אפקטיבי כאם וכמטפלת, תוך שמירה על החירות והכבוד של ההורים וכמובן של היקרים לנו מכל, הילדים.

למה הדרכת הורים ולא רק טיפול פרטני בילד? פעמים רבות הילד או המתבגר מסרב להגיע לטיפול או שהטיפול עצמו נמצא במצב של תקיעות והתחושה היא ששום דבר לא משתנה.  בהדרכת הורים בשיטת אַיֶּכָּה מתקיים למעשה טיפול מסוג קצת אחר, טיפול אקטיבי, הנותן כיוון בהיר בעבודה על היחסים והסביבה בה מתקיים הקושי של הילד. 
במהלך הטיפול ההורים מגלים שבכוחם, דרך עבודה על עצמם והקשר עם הילד, להביא להקלה ולשיפור הבעיה במצבים שכיחים המאפיינים הורות בת זמננו וגם במצבים מורכבים יותר כגון חרדות, דיכאון, בעיות התנהגות, אלימות וכיוב’.אני שמחה וגאה לקחת חלק בקורס שנפתח לראשונה באוניברסיטה העברית, בהובלת פרופ’ נורית ירמיה ובתמיכת קרן שלם (לסטודנטים בהסמכה לMA) שכל ייעודו הדרכת הורים בשיטת אַיֶּכָּה להורים לילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית – תחום חשוב ופורץ דרך שאני תקווה שימשיך להעמיק ולהתפתח.


יזהר בירן, מטפל אַיֶּכָּה, אזור ירושלים

אני רוצה להמליץ על תוכנית ההכשרה של אַיֶּכָּה למטפלים – שיטה מיוחדת במינה להדרכת הורים, שלולא נתקלתי בה, ודאי הייתי ממשיך לתהות ולהתבלבל רבות בערפל של הדרכות הורים. אני יכול לומר מניסיוני האישי שההכשרה תרמה לי רבות כמטפל, כמדריך הורים וכהורה. מומלץ בחום!!


נתן מגד, מטפל אַיֶּכָּה במרכז אַיֶּכָּה בתל אביב

קורס ההכשרה בשיטת אַיֶּכָּה עשה מהפכה בחיי המקצועיים והאישיים. בריאות הנפש נתפסת לפי הגישה כפונקציה של התפתחות ובשלות, מה שהופך אותה לסופר-אופטימית. בהינתן התנאים, אדם יכול להתפתח תמיד. תוויות דטרמיניסטיות יותר או פחות מתייתרות לחלוטין כשמדובר בלגדל ולא בלטפל. כשילדים (ומבוגרים) לא נתפסים כחולים אלא כזקוקים לכיוון בדרכם ההתפתחותית המבלבלת, העיסוק מפסיק להיות “תיקון” ועובר להיות “עדכון”. הבן או הבת לא “מקולקלים” אלא “לא מיודעים”. אם להשתמש במונח חסך, יש להם חסך במידע. המידע החסר למי שזקוק למצוא את הדרך (ההתפתחותית) הוא מידע על סביבתו. בחושך חסר מידע על הסביבה. הסביבה ה”חשוכה” או הנסתרת לבן או הבת היא הוריו/ה. הם הסביבה המגדלת שלו/ה. הורים רבים “מסתתרים” ללא כוונה כמובן, לעתים מתוך רצון להגן על הילדים או להפגין חוסן, וחוסכים מילדיהם מידע יקר על עצמם בקשר איתם. השיטה מלמדת הורים להביא את עצמם לתוך היחסים עם ילדיהם באופן אותנטי ומהותי בעזרת “שפה מגדלת” מילולית ומעשית. ילדים שרואים את הוריהם באמת, לוקחים מהם כיוון. הקורס מעמיק במקורות התאורטיים של השיטה, בתרגול השפה המגדלת ובמקרים קליניים מורכבים. קבוצת הלמידה וקבוצת ההורים היו בשבילי מרחב התפתחותי מרתק ומרחיק לכת. גישת אַיֶּכָּה משתלבת בכל טיפוליי – ילדים, מבוגרים, זוגיים, קבוצתיים וכמובן בהדרכות ההורים – ובמערכות היחסים המשמעותיות בחיי.


עינב לרר, מטפלת אַיֶּכָּה אזור הצפון

שיטת הטיפול של אַיֶּכָּה מאפשרת לי  סלילת דרך בהירה  ובטוחה בתוך מתווה של סלעים ומהמורות . כמטפלת על פי גישת אַיֶּכָּה אני מצויידת  באופן חשיבה ייחודי שמסייע לי ליצור  הבחנה ברורה  בין פני השטח לבין הדרך שתוביל בבטחה אל היעד. פני השטח הוא תוואי הקשר הסבוך ורב המטענים בין הילד וההורה המזמן לעיתים קרובות מצבים המעוררים מתח , דאגה ותחושה של אובדן דרך. היעד הוא קשר יציב בין ההורה לילדו  המבוסס על אהבה מחוייבות ואחריות הורית . בטיפול על פי שיטת אַיֶּכָּה, אני מלמדת את ההורים להיות מודעים ולהשתמש במצפן המצוי בידיהם תמיד – קשת התחושות והרגשות שלהם, ולתת להם ביטוי באופן בהיר ומכבד שיגיע אל הילד שלהם ויתן לו כיוון מגדל.


דפנה ברקת – פסיכולוגית קלינית, על חוויית הלימוד בההכשרה המרוכזת למטפלים

שמי דפנה ואני פסיכולוגית קלינית מלווה הורים בשלבים שונים בחיים. ממש לאחרונה סיימתי את השלב הראשון בלימודים באייכה. מעולם לא פגשתי גישה מובניית כל כך שעוסקת בבהירות בהורה ומבקשת ממנו באמצעות זיהוי אי- הנחת שלו לגדל את הילד שלו. מה שהרשים אותי במיוחד ובעיני הוא לב ליבו של הלימוד זה העיסוק בנפרדות של ההורה מול הילד. מדהים כמה קרבה נפרדות מאפשרת. תודה רבה לאיתן רונית לילך טל ונגה היה נהדר מעניין ומצמיח ממש מתנה לכל מי שרוצה להתקרב ולהעמיק באינטימיות ובקרבה עם הילדים.

Open chat
כתבו לנו
דברו איתנו - במה נוכל לעזור?